Det nye Petsjenga-klosteret

UAZ m/kloster

(2017-10-17) Petsjengaklosteret ligger røfft til, godt nord for polarsirkelen. Det er mye gruvedrift og tungindustri i området og nabobyen Nikel er synonymt med miljøproblemer på norsk. Det er også flust av militærbaser og soner hvor man helst ikke bør oppholde seg på turistvisum. Området har vært herjet av kriger mellom sovjeter, finner og svensker. Det var finnene som fant nikkel da området var finsk på 1930-tallet. Det var sovjetene som bygde opp tungindustri i Nikel og Zapoljarnyj etter krigen, og her produseres mye av nikkelet verden trenger til mynter, batterier, og for å forsterke stål.

Munk, kloster, og bygninger fra Sovjet-tiden

Petsjengaklosteret har røtter i en annen tid. Det ble grunnlagt i 1533 av Trifon, en russisk munk som misjonerte blant skoltesamene. Han bygget også kirker i det som i dag er Norge, og på den nye veien mellom Kirkenes og Murmansk kjører man gjennom Trifon-tunnelen på norsk side. Klosteret ble ødelagt av svenske styrker i 1583. Drøyt 400 år senere, i 1997, startet rekonstruksjonen. Det har gått med mye grovt tømmer som laftes sammen til store bygninger. De grove formatene kombineres med fine utskjæringer og rikt metallarbeide. Det er vakkert, særlig i kontrast med betongblokkene man finner i nabobyene.

Vareutvalget i Zapolyarnyj

Vi ankommer Petsjenga i en UAZ 469, som er et klassisk sovjetisk militærkjøretøy. I Moskva og St.Petersburg foretrekker russerne nye Landrovere og Landcruisere, men her i distriktet kjørers fortsatt UAZ, også i sivil. Ved å ankomme i et slikt kjøretøy på norske skilt har vi et lønnlig håp om å vise at UAZ verdsettes. Det er nok ikke verdens vakreste eller mest pålitelige bil, men er kanskje den som er enklest å reparere i felten? Når girspaken knekker etter et mislykket tauingsforsøk får vi en oppvisning i russisk verkstedkunst: I løpet av en time har mekanikerne i Zapoljarnyj lokalisert og montert en ny girspak og vi kan returnere til Norge før visumet løper ut (ved midnatt) og før Storskog-grensen stenger (omkring kl 18).

Mange nordmenn krysser grensen til et annet naboland over Svinesund i sør. Flere burde ta turen over Storskog i nord. Der finner man Petsjengaklosteret og – hold deg fast – et fungerende russisk samfunn. Supermarkedene har bedre utvalg enn i Norge og veien på russisk side har høyere standard.

Irriterende høy for oss som kommer i en UAZ.


Wikipedia har en artikkel om det gamle klosteret. Koordinatene som er oppgitt i artikkelen stemmer ikke helt med det nybygde klosteret, som ligger her.

Flere bilder av det nye klosteret.