Nitrist tankmarked

Et hett samtaletema i shipping-industrien den siste uken har vært oljeselskapet Exxons forhandlinger om salg av en 1973- bygd supertanker. Exxon tilbyr skipet for videre tankfart til en pris som ligger en halv million dollar over "spikerverdien".

Det er det kommersielle aspektet som en den drivende kraften innen shipping, ikke internasjonal lov. Hvorfor skal Exxon ta "grønt" ansvar, når en kjøper er villig til å betale mer en skrapverdien, selv etter Exxon Valdez-katastrofen, spør skipsmegler F.H. Lorentzen i sin ukerapport.

Samtidig innser det britiske skipsmeglerhuset E.A. Gibson at kampen for å få befraktere til å forstå at alle er tjent med at kvalitetstonnasje gis høyere fraktrater på det nærmeste er fåfengt. - Vår drøm om en tilnærming mellom redere og befraktere har omtrent like stor suksess-sjanse som Vance Owens fredsplan, bemerker Gibson tørt.

Dagens situasjon i det som karakteriseres som det perfekte markedet, tankmarkedet, illusterer problemstillingene. I Den arabiske gulf (AG) fikk 15 VLCC'ere (200-300.000 tonn dødvekt) og ULCC'ere (over 300.000 tonn) fraktoppdrag den siste uken, det er omtrent uendret fra uken før. Begrenset aktivitet og et økende antall ledige skip presset fraktraten til Vesten ned fra Worldscale (WS) 40 til WS 39, både for gammel og moderne tonnasje. Og eieren av et tankskip bygd midt på 1970-tallet aksepterte WS 37,5 for frakt til USA.

Ifølge Gibson ser det heller ikke særlig lovende ut i tiden som kommer, siden det fortsatt er 82 tankskip tilgjengelig for frakt fra AG i perioden frem til 21. juni. Det gir ikke noen umiddelbart håp om at ratene skal gå mye høyere enn dagens 9600 dollar dagen til Rotterdam, mot 10.400 dollar en uke tidligere, som skipsmegler P.F. Bassøe har regnet ut.

Kanskje er det en trøst at markedet for 130.000 tonnere ved Vest-Afrika har tatt seg opp den siste uken, og gir nå rater rundt WS 75 for råoljelaster til Houston. Aktiviteten i Karibien og ved Mexicos østkyst har vært stor, med stigende rater, mens meglerne karakteriserer Middelhavsmarkedet som fryktelig kjedelig. Laber aktivitet gir fallende rater.

Som nevnt innledningsvis er tørrlastmarkedet langt sunnere. Optimistene regner nå med at man kan slippe lett unna det tradisjonelt stille sommer markedet. O.-J. Libæk rapporterer om fortsatt stigende rater for alle skipstyper, og at etterspørselen etter skip for første halvdel av juni er såpass stor at det er grunn til å vente ytterligere oppgang.

For de største tørrlastskipene, Capesize (80-170.000 tonn), er det fortsatt et fast marked i Atlanterhavet, selv om den europeiske stålindustien befinner seg "nede på knærne". Situasjonen i Stillehavs-markedet er omtrent den samme, australske befraktere er nå villig til å ta i bruk eldgammel tonnasje. Hjalmar Bjørge KS spår høyere rater i begge områdene.

Markedet for Panamax-skip (50-80.000 tonn) skal være svært godt i Atlanterhavet, både for de transatlantiske rutene og i retning Det fjerne østen. Raten på den sentrale kornruten mellom USA og Japan rapporteres til 28 dollar tonnet, som er det høyeste nivået på de siste to årene. Hjalmar Bjørge tror imidlertid at toppen i markedet kan være nådd.

I Stillehavet er Panamax-markedet stort sett uendret fra uken før, men nå er det ikke bare japanske befraktere som er aktive i markedet. Ifølge Hjalmar Bjørge skal rundt 2 millioner tonn korn fraktes fra Australia til sør-øst Asia fra slutten av juni av. Forøvrig er det ikke ventet store endringer i markedet i tiden som kommer. (DNX)

SK PGULVLCCFHLOBJOEBASSOJLIEAGIBULK